Om föreningen

Vad vi gillar och har gjort

Växtvärket är en förening som brinner för barn, hållbarhet, odling och bygglek. Tillsammans med barn skapar och aktiverar vi gröna lärmiljöer och mötesplatser i vår stad och har sedan 2014 genomfört uppskattad verksamhet inom utepedagogik, stadsodling och bygglek. Vi arbetar i Malmö och har pågående verksamhet i Sofielund, Guldängen, Uddeholmsparken. Vi har även verksamhet i Folkets Park och har gästat flera platser runt omkring i Malmö, som Sege Park, Kroksbäck, Slottsträdgården, Lindängelund, Hyllie, Rosengård, Seved och under fem år Malmö Garden Show.

 

Några exempel på saker vi gjort:

 

I KOJORNAS LAND

Växtvärket har arrangerat kojlandet på Malmö Garden Show 2014 till 2018.

 

ODLA I PARKEN I FOLKETS PARK

En öppen odlingsyta i Folkets park med pedagogledda odlingsaktiviteter för barn i åldrarna 3-13 år under 2016 till 2018.

 

BYGGLEK I FOLKETS PARK

Ett kojland med fritt byggande och pedagogledda byggaktiviteter för barn i åldrarna 3-13 under juni, juli och augusti 2016.

 

BUSFRÖNA I SLOTTSTRÄDGÅRDEN

Sedan 2014 har Växtvärket i samarbete med Mötesplats Seved drivit pedagogiska odlingsaktiviteter för skolor- och förskolor i Sofielundsområdet. Klasserna har fått stöd och hjälp att odla ekologiskt på en egen odlingslott i Slottsträdgården. 2018 togs verksamheten över av Malmö Stad.

 

NGBG KIDS

Både 2017 och 2018 blev Guldängen för en dag NGBG-festivalens barnområde. Här startade vi 2017 upp ett orkesterbygge tillsammans med föreningen Positive Footsteps. Vi bjöd in besökare att bygga egna instrument av skrot och skrammel vi samlat ihop. En kunde också vara med och skapa ett stort badkarsinstrument tillsammans. 2018 arrangerades NGBG dagen innan valet, och vi målade budskapshjärtan och tränade oss på att rösta.

 

Trädplantering med Kroksbäcks fritidsgård
Tillsammans med en fritidsgård i Kroksbäck och MKB planterade vi 2018 äppelträd och bärbuskar i fritidsgårdens närmaste park. Barnen fick själva bestämma var äppelträden och bärbuskarna skulle planteras. De fick även provsmaka de olika äppelsorterna. Vi sågs vid ytterligare ett tillfälle då barnen fick bygga och måla fågelholkar som de sedan satte upp i parken.

 

Odlingslandskap på Rasmusgatan 
Tre odlingslandskap sattes ut av Gatukontoret på Rasmusgatan i Malmö för att skapa en trivsam och trygg gata våren 2018. Odlingslandskapen agerar farthinder då gatan fått hastighetssänkning. Tillsammans med Gatukontoret planerade Växtvärket de växter som skulle planteras, samt planerade en planteringsdag tillsammans med barn.

 

Äppelfest på Baobabfestivalen 
Baobabfestivalen är en festival i Beijerspark som anordnas av föreningen Positive Footsteps 2017 för att samla pengar till den grundskola de startat i Västafrika för tio år sedan. Vi satte ihop ett äppelfest-koncept, eftersom festivalen hölls i september. Under en dag fick barn musta äpplen, svarva äpplen, smaka olika äppelrecept och laborera med kryddor och smaker i vårt äppelsmakarlabb.

 

Odlingsaktiviteter i Holma Växthus
Växtvärket arrangerade under 2017 öppna odlingsaktiviteter i Holma växthus för barn och unga på uppdrag av MKB.

 

Miniskogsträdgård med fritidsklubben Linnean
Föreningen fick i uppdrag av MKB att arrangera aktiviteter under våren och sommaren 2017 för barn som besöker Fritidsklubben Linnean på Hårds väg i Rosengård. I uppdraget ingick även att bygga upp en miniskogsträdgård utanför fritidsklubben tillsammans med barnen. 

 

Pedagogisk odling på Terasserna i Lindängelund
Terrasserna var en öppen ekologisk odlingsanläggning på Lindängelund där flera
olika aktörer som föreningar, fastighetsbolag och boende deltog med
odlingsverksamhet (nu nedlagd). Vi fick i uppdrag av Gatukontoret att odla potatis med 12 olika skolklasser under våren med återbesök under hösten 2017.

 

BARNENS BALKONG

Växtvärket har inrett en ”barnens balkong” tillsammans med barn och pedagoger från Augustenborgs förskola och två lågstadieklasser från Sofielundsskolan till MGS 2016.

 

VÄXTHUSDOME PÅ EKOSTADENS DAG

En  byggaktivitet för barn i åldrarna 7-17 under Ekostadens dag 2016.

 

TAKE-AWAY ODLING PÅ RIBBAN

En tvådagars odlingsaktivitet för Malmö Fritidsförvaltning och besökarna på Ribban i Malmö sommaren 2016. Aktiviteterna var anpassade för barn och deras vuxna och fokus låg på att återbruk och ta hem-odling.

 

MINISKOGSTRÄDGÅRD PÅ KRYDDGÅRDSSKOLAN

Föreningen fick 2016 i uppdrag av PI (Pedagogisk Inspiration) att designa och anlägga en miniskogsträdgård tillsammans med elever och pedagoger på Kryddgårdskolan i Malmö.