Gatulabba 2045: Framtidens gator för aktiv mobilitet
Gatulabba 2045 är ett projekt där vi utforskar hur framtiden för barns mobilitet och rörelsefrihet egentligen kan bli, och vad som kan komma att påverka den.
Projektet drivs av Växtvärket i samarbete med SLU och LTH. Vi vill bidra till att aktiv mobilitet blir ett attraktivt alternativ i framtiden, genom en mindre reaktiv och mer proaktiv stadsplanering.
Målet är dels att stimulera diskussioner om hur tekniska framsteg förändrar beteende och hur vi proaktivt kan planera för aktiv mobilitet i en framtid med autonoma fordon. Dels att stimulera diskussioner som lyfter barns och ungas perspektiv i stadsplaneringen, vilket stärker Gatulabbas arbete med att integrera barnens synpunkter.
Processen
Härunder syns bilder från processen. Projektet påbörjades i november 2024 och avslutas i september 2025.
FAS 1: SIGNALSPANING
I Gatulabba 2045 använder vi oss av framsynsmetodik och spekulativa designmetoder. Ett fokus i den inledande signalspaningen har varit hur självkörande fordon kan komma att påverka stadsplaneringen, gaturummen och vilka konsekvenser de kan leda till för den aktiva mobiliteten.
FAS 2: SCENARIOUTVECKLING
Samtidigt utforskade och experimenterade projektet med metodik för att arbeta med barn och framsyn, genom att testa hur man kan anpassa spekulativa designmetoder till målgruppen. Det betyder bland annat att personas och scenarios utvecklas tillsammans med barn, via olika kreativa övningar såsom storyboarding och rollspel.
När framtidsberättelserna skapats involveras masterstudenter i landskapsarkitektur. Studenterna visualiserar och vidareutvecklar scenarierna via formatet pop-up böcker. Böckerna presenteras för barnen och blir plattformar för diskussioner om projektets ämne mellan barn och studenter.
FAS 3: GESTALTNING
Utifrån denna process identifieras tankeväckande frågeställningar. Situationer och frågeställningar från berättelserna vidareutvecklas, delvis tillsammans med barn, till en videoproduktion, med syfte att öppna upp för tankeväckande diskussioner kring hur vi planerar städer med längre framsyn, samt kring barns roll i stadsplaneringen.
FAS 4: SPRIDNING
Med hjälp av film, artiklar, podd, föreläsningar och seminarier initierar vi diskussioner och medvetnehet i ämnet.
Gestaltning, resultat och spridning
Projektet kulminerar i en videoproduktion som premiärvisas på en panelkväll under hösten 2025. Dit bjuds politiker, tjänstemän och lokalbefolkning. Resultat från följeforskningen presenteras och framtidens mobilitet diskuteras.
Resultatet kommer att vidareutveckla Gatulabbas verksamhet och den rörelse man försöker skapa för ett ökat barnperspektiv i stadsutvecklingsfrågor. Resultat från projektet kommer även bidra till utbildningar på LTH och SLU för morgondagens designers, mobilitetsexperter och landskapsarkitekter. Erfarenheter och insikter från samskapandeprocessen fångas dessutom upp genom följeforskning utifrån etnografisk metod och publiceras som artiklar.