Arter i fruktlunden

Päronkvitten Pyrocuydonia danielii

Päronkvitten, Pyrocuydonia danielii, är en hybrid mellan kvitten och päronsorten Williams Christ. Trädet blommar med vita blommor i maj och får sedan gröna-bruna hårda päronlika frukter som mognar i oktober och som går att äta direkt. Smaken påminner om nashi-päron. 

Sandpäron ”Niitaka” – Pyrus pyriflora ”Niitaka”

Sandpäron är ett äppleformat, krispig och saftig frukt med balanserad, aromatisk, söt och fruktig smak.

Svart Mullbär Morus alba / Vitt mullbär Morus alba L.

Mullbär är ett vackert långsamt växande träd. De vita bären mognar i augusti. Mest känt är mullbär för att vara de träd som man kan odla silke i då det är en optimal foderväxt till silkesmasken, vars trådar fabriceras till silkestyg. Förutom att bären är söta och aromatiska så innehåller de dessutom många nyttiga ämnen och antioxidanter. 

Narrbuske Decaisnea fargesii

Narrbusken har stora parbladiga blad och blommar på sommaren med clematis liknande blommor. På hösten mognar de stora bönlika frukterna i lysande blå nyanser som är ätliga och som smakar honungsmelon. Synonymt namn är “Död mans fingrar” och en direktöversättning av det engelska namnet är “Blå korvbuske”. 

Berberis Berberis lologensis Apricot Queen

Medelstor vacker vintergrön hybridkorsning mellan Berberis darwinii och Berberis linearifolia. Bladen är läderartade, mörkgröna och glansiga och blommar rikligt i maj-juni med guldorange hängande blomsterkluster och som följs av små mörklila sötsura ätliga bär på hösten.

Kinesisk toon Toona sinensis / Toona sinensis Flamingo

Toona är ett lövfällande, snabbväxande träd som växer naturligt i Asien och kan bli uppemot 25 meter högt. Trädet blommar i juli och frukten är en kapsel som innehåller många bevingade frön. Både blad, blommor och frukt är ätbara. I Asien används unga blad som en grönsak och virket från trädet används vid tillverkning av möbler och musikinstrument. Kallas även för kinesiskt grönsaksträd. 

Minikiwi Actinidia Anna / Oskar

Minikiwi är en 3-4 meter hög klätterväxt. Frukterna är krusbärsstora, gröna frukter där smaken liknar kiwi som mognar i september och inte behöver skalas för att ätas. Det krävs både en hanplanta och en honplanta för att sätta frukt. Kiwin trivs i ett soligt och skyddat läge,gärna mot en spaljé eller vägg. 

Paw paw Asiminia triloba

Asiminia, eller Paw paw, eller Michiganbanan är ett exotiskt träd som växer naturligt i undervegetationen i bördiga floddalar i södra och östra delarna av USA.  Blommar med purpurfärgade blommor och får sedan avlånga, gula frukter med kärnor i med en underbar exotisk smak som påminner om en blandning av jordgubbe, ananas och banan.

Äkta kastanj Castanea sativa E

Till skillnad från vanlig hästkastanj kan äkta kastanj efter en lång och varm sommar ge en riklig skörd av ätliga kastanjer med söt och nötig smak. Arten trivs bra i sommarvarma miljöer med gott om markfukt och får under försommaren långa hanblomhängen i krämvitt. 

Körsbärskornell Cornus mas

Litet träd som blommar tidigt i april-maj och får rikliga mängder avlånga, klarröda bär som mognar under sensommaren och som är mycket uppskattade av fåglar. Körsbärskornellen är klarar en stor bredd av odlingsförhållanden och har stor potential att klara hårda förhållanden som ofta förekommer i urbana miljöer. 

Liten rosenkvitten Chaenomeles japonica 

Liten buske som får tegelröda blommor i maj och sen på hösten ätliga, aromatiskt doftande äppelliknande frukter som kan användas till marmelad och gelé. Lättodlad, trivs på de flesta lätta jordar i soligt läge. 

Aprikos Harcot

Aprikos är ett medelstort träd och sorten Harcot är en kanadensisk sort som ger rik skörd. Frukten är medelstor och mognar i juli-augusti. Aprikos är en frukt som är lika gott att äta direkt som att tillagas till marmelad, sylt , torkning, bakning eller konservering. Aprikoser är rika på A och C vitaminer och mineraler som kalcium, kalium fosfor. 

Mandel- Prunus dulci

Litet träd som under tidig vår får stora vitrosa blommor på bar kvist. Mandeln kräver varma lägen och närings och kalkrik jord för att utvecklas bäst. Mandel odlas även i Sverige och bra skördar ges på platser som Gotland.