Guldängen är en nystartad bygg-och odlingslekplats på Gullängen i Malmö.  Syftet är att barn och unga med sina egna händer och sin fantasi ska få konstruera sin egen mötesplats utomhus i parken. Vi agerar medhjälpare, barnen bygg- och skogsträdgårdsmästare.

Bakom initiativet står Johanna Bruun och Sara Stiber från Växtvärket, som beviljats ett 3-årigt stöd från Allmänna Arvsfonden för projektet. Det pågår fram till hösten 2019 men målet är att bli en permanent verksamhet med spridningsmöjligheter.

Platsen är inte tänkt att nånsin bli färdigbyggd. Istället ser vi framför oss en föränderlig bygglekplats med en pedagogisk skogsträdgård för odlingsaktiviteter. Vi hoppas att det blir ett smultronställe för området som familjer väljer att besöka på sin lediga tid. Under sommaren är platsen öppen för allmänheten och under skolåret bedrivs verksamhet i samarbete med skolor och förskolor.

Själva hjärtat i verksamheten är den tillåtande och lekfulla atmosfären, som genomsyras av demokrati, kollektiva skapandeprocesser och omsorg för platsen och odlingarna. Vårt förhållningssätt till lek är att ta den på fullaste allvar. Lek är barnets sätt att lära sig klara livet, förstå världen och kommunicera. Genom lek växer barn upp till medborgare med skaparkraft och framtidstro.

Platsen öppnade våren 2017 och har hittills haft öppet för fritids, förskolor och allmänhet. Under hösten 2017 vill vi börja med klassbokningar. Du är nu välkommen att boka in din klass på besök hos oss. Hör gärna av dig för skräddarsydda besök – vi har olika förslag på teman och aktiviteter.

 

Vill du stötta vårt initiativ – gilla vår facebooksida!
Vill du veta mer – kika i vår projektskiss!

/Sara och Johanna